Ekonomi

Bakan Şimşek: OVP’de birinci öncelik enflasyonun tek haneye düşürülmesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek NTV canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin değerli açıklamalarda bulunuyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan Türkiye’nin 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program hakkında konuşan Bakan Şimşek, ekonomi yönetiminin birinci önceliğinin enflasyonu tek haneye düşürmek olduğunu söyledi. Şimşek, “Bu zor bir süreç ama mümkün. Geçmişte başardık, yine başaracağız.” söz konusu.

Bakan Şimşek’in açıklamaları şöyle:

Küresel ekonomiye baktığımızda; Büyümenin düşük olduğu bir dönemdeyiz. Ortalama büyüme yüzde 3 civarında olacak. Bu açıkçası düşük. Bunun pek çok nedeni var ama kısa vadede baktığınızda pandemiden sonra enflasyon yükselmeye başladı. Şu anda küresel finansal koşulların oldukça sıkı olduğu bir dönemdeyiz.

“OVP’DE ÖNCELİK ENFLASYONU DÜŞÜRMEK”

MTP’nin üç temel bileşeni vardır. Bunlardan biri de ülkemizin karşı karşıya olduğu en önemli makroekonomik sorunlardan biri olan ele alma meselesidir. Enflasyonu makul seviyeye, tek haneye indirecek bir program. Enflasyonla mücadele programı orta vadeli programımızın en önemli hedefidir. Birinci önceliğimiz fiyat istikrarıdır. Hedefimiz 3 yılın sonunda enflasyonu tekrar tek haneye düşürmek. Bu zor bir süreç ama mümkün. Geçmişte başardık, yine başaracağız.

“PROGRAMIN 2. VE 3. BİLEŞENİ: MALİ DİSİPLİN VE YAPISAL REFORMLAR”

Programın ikinci bileşeni mali disiplindir. Geçmişte AK Parti hükümetlerinin en güçlü yönü maliye politikasının çıpa görevi görmesiydi. Bütçe açıklarını düşük tutuyoruz ve bu sayede milletimize iş ve yatırım odaklı bütçeler sunmuş oluyoruz. Önümüzdeki 3 yıla baktığımızda hem depremin hem de geçmişte aldığımız bir takım kararların etkisiyle; EYT gibi bütçede de bir miktar bozulma var. Hedefimiz deprem hariç bütçe açığını yüzde 3’e düşürmek.

Üçüncü değerli bileşen; yapısal reformlar. Şunu açıkça söyleyebilirim; Türkiye rekabet gücünü artıracaksa, verimlilikle büyüyecekse; Verimli alanlara yatırım yaparken, mevcut kaynakların verimli kullanılmasına yönelik çok önemli bir yapısal dönüşüm çalışması olacak. Geçmişte olduğu gibi sadece metin olarak sunmadık, planladık. Hangi reformları hangi kesimlerde yapacağımızı ortaya koyduk.

“ENFLASYON HEDEFİMİZİ ASHIJIBLE BULANLAR OLABİLİR”

Üç aylık ve üç aylık bir geçmişi var. Varsayımlar her zaman üç ayda değişiyor. Buradaki resmi anlamaya çalıştık. Önce bir grup oluşturuldu, Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bir Bakanlar Kurulu oluşturuldu. Hazine ve Maliye görevi bana emanet edildi. Ayrıca güçlü bir grup kurduk. Daha sonra durumu değerlendirdik. Enflasyon amacımızı tartışmacı bulanlar olabilir. Olabildiğince anın prestijiyle en gerçekçi rakamları ortaya koymaya çalıştık. Benim izlenimim; Genel olarak programın amaçları gerçekçi kabul edilmektedir. İşte tablonun daha iyi anlaşılmasıyla birlikte enflasyona ilişkin tahmin değişiklikleri de ortaya çıktı. İki ay önce küresel petrol fiyatları varil başına 70-80 doların ortasındayken, bugün 90’ın üzerinde. 2021 Aralık ayından 2023 Mayıs ayına kadar döviz kuru belli bir seviyede tutuldu. Kuruyu serbest bıraktık. Elbette döviz kuru etkisi var. Sürekli değişen bir konu. Geçiş zamanla azalacaktır.

“DEĞİŞİM HEDEFİMİZ YOK”

Kur hedefimiz yok. Aslında tahmine gerek yok. Bir program yaptık, programın farklı aşamaları var. Bugünden Haziran’a farklı bir bakış açısı… Şu anda küresel finansal koşullar sıkı. Risk iştahı zayıf. 2024 yılının ikinci yarısından itibaren enflasyondaki düşüşle birlikte faizlerde de düşüş konuşulacak. Ancak büyümeye ve fon akışına ilişkin beklentiler farklı olacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki yılın ilk yarısı ile ikinci yarısına farklı bakış açılarımız var. Döviz kurunu talep edemeyiz veya hedefleyemeyiz.

KREDİ KARTI VE KREDİ ÇIKARILMASI

1 Eylül itibarıyla yıllık kredi kartı kredi hacminde yüzde 140 civarında artış yaşandı. İki kattan fazla enflasyon. Bu kadar yüksek kredi hacmiyle enflasyonu, cari açığı kontrol edemezsiniz. Niceliksel sıkılaşma diye bir kavram var. İlk adımı orada attık. KKM’den yanıt gelmedi, yanıt verdik.

Daha önemli konular var. Taşıt kredilerinde çok net kısıtlayıcı bir bakış açımız var. Birinci evin ödünç verilmesinde herhangi bir değişiklik yapmayacağız ama ikinci, üçüncü evin veya tatil yerlerindeki yerlerin vatandaşları imkanı varsa satın alacaklar ama krediyle desteklemeyeceğiz. Bu alandaki krediyi önemli ölçüde sınırlandıracağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu