Haber

Sudan’ın Batı Darfur eyaletinde olağanüstü hal ilan edildi

Sudan’ın batısındaki Batı Darfur Valiliği, güvenlik nedenleriyle olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

Sudan’ın resmi haber ajansının (SUNA) haberine göre, Vali Hamis Abdullah Abbeker başkanlığındaki devlet güvenlik komitesi, Sudan ile sınırda bulunan Fora Baranga Mahallesi’ndeki güvenlik sorunları nedeniyle eyalette bir ay süreyle olağanüstü hal ilan etti. Ülkenin batı komşusu Çad. sokağa çıkma yasağı koydu.

Yerel basında çıkan haberlerde, Batı Darfur eyaletinde iki kişinin “gizemli bir şekilde öldürülmesinin” ardından aşiretler arasında gerilimin başladığı öne sürüldü.

117.000’den fazla kişi yerinden edildi

17 Ocak’ta Birleşmiş Milletler, Batı ve Güney Darfur eyaletlerindeki aşiret çatışmalarının yaşandığı bölgelerde 117.000’den fazla kişinin yerinden edildiğini ve 3.500 kişinin Çad’a sığındığını duyurdu.

Ülkenin batısında 5 eyaletten oluşan Darfur bölgesinde aşiret çatışmaları nedeniyle her yıl yüzlerce insan hayatını kaybediyor ve binlerce insan yerinden ediliyor.

Bireysel silahlanmanın yaygın olduğu bölgede aşiretler arasında toprak, otlak ve su kaynaklarının uyumsuzluğu nedeniyle zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

BM rakamlarına göre 2003 yılında Darfur bölgesinde hükümet güçleri ile silahlı hareketler arasında başlayan çatışmalarda 3 milyon kişi evinden oldu ve 300 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu