Ekonomi

Vergi tasarıları 160 milyar dolarlık nakit fon çıkışını tetikledi, ABD hisse senetleri düştü

Yakın zamanda yaşanan sermaye değişiminde yatırımcılar, büyük ölçüde vergi yükümlülüklerini karşılamak için nakit benzeri fonlardan önemli miktarda para çekti. Bank of America’nın EPFR verilerine dayanan son haftalık raporuna göre, Çarşamba gününe kadar olan haftada nakit fonlardan 160 milyar dolar çıkış yaşandı. Bu hareket, Amerika Birleşik Devletleri’nde Salı günü olan yıllık vergi beyannamesi verme son tarihine denk geliyor.

Nakit fonlardan çıkış, piyasalarda gözlenen tek hareket değildi. Aynı dönemde ABD hisse senedi fonlarından da 4,1 milyar dolar çıkış yaşandı. Bu, ABD hisse senetleri için üst üste ikinci haftalık çıkışa işaret ediyor ve Aralık 2022’den bu yana en büyük iki haftalık geri çekilme ile sonuçlanıyor.

Yatırımcı duyarlılığı, Federal Rezerv’in faiz ayarlamaları beklentisinden etkilenmiş ve faiz indirimlerine ilişkin beklentiler yılın ilerleyen dönemlerine ertelenmiştir. Görünümdeki bu değişim, piyasadaki yüksek değerlemelere ilişkin endişelerin ortasında geldi. MSCI’nın en geniş küresel hisse senedi endeksi, son iki haftada yaklaşık %4’lük bir düşüş göstererek Ekim ayından bu yana en önemli iki haftalık düşüşünü gerçekleştirme yolunda ilerleyerek bu tedirginliği yansıtıyor.

Bank of America, yatırımcıların güçlü ABD ekonomik verilerini yorumlamasında bir değişiklik olduğunu kaydetti. İlk çeyrekte güçlü veriler olumlu bir gösterge olarak görülürken, şimdi para politikasında beklenen gevşemeyi geciktirebileceği için temkinli algılanıyor. Kredi kuruluşu, “Birinci çeyrekte ‘iyi haber = iyi’ algısı ‘iyi haber = kötü’ algısına dönüştü” diyerek bu duygu değişimini özetledi.

İlk çeyrek boyunca, olumlu ekonomik göstergeler güçlü şirket kazançlarına işaret ettiği ve Federal Rezerv’in faiz indirimlerini uygulayacağı inancını güçlendirdiği için memnuniyetle karşılandı. Ancak, ekonomik verilerin dirençli olmaya devam etmesinin faiz indirimi beklentilerini daha da uzaklaştırdığı ve hatta bazı politika yapıcıların ek bir faiz artırımı olasılığını ima ettiği görülüyor.

Temkinli havayı yansıtan Bank of America’nın piyasa duyarlılığını değerlendiren Boğa ve Ayı göstergesi 5,2’den 5,0’a geriledi. Bu düşüş, fon yöneticisi anketinde bildirildiği üzere nakit seviyelerindeki azalmadan daha ağır basan hem hisse senedi hem de yüksek getirili tahvil fonlarından çıkışlara bağlanıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

karakopruhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu