Ekonomi

Almanya’da “nükleer enerji” dönemi kapandı

Bavyera’daki Isar 2, Baden-Württemberg’deki Neckarwestheim 2 ve ülkenin kuzeybatısındaki Emsland işletmecilerinden yapılan açıklamalara göre, Cumartesi gecesi saat 12.00’den önce bu üç nükleer santraldeki tüm reaktörler devre dışı bırakıldı. Böylece Almanya’da elektrik üretiminde nükleer silahlardan arındırma süreci tamamlanmış oldu.

Söz konusu nükleer santraller artık elektrik şebekesine bağlı değilken, geçen yıl ülkenin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 6’sını karşıladı.

Almanya Çevre Bakanlığı Nükleer Güvenlik Departmanı Başkanı Gerrit Niehaus, Alman haber ajansı DPA’ya şunları söyledi: “Yasalara uygun çalışıyoruz ve 16 Nisan’dan itibaren nükleer elektriğin işletilmesinin suç teşkil edecek bir hata olacağı açık. .” ifadesini kullandı.

Ülkede nükleer enerjinin bitmesiyle birlikte bu konudaki tehlikenin de sona erdiğine işaret edilirken, Fransa ve İsviçre gibi ülkelerdeki nükleer tesislerin ülkeye yakın coğrafyada yer alması kaçak endişesine yol açıyor. devam etmek.

Elektrik şebekesinden bağlantısı kesildikten sonra, reaktör yaklaşık on beş dakika içinde kapatılmalıdır. Bundan sonra, reaktör “soğutulmalı ve sistemdeki sıcaklık yaklaşık on iki saat içinde ortam sıcaklığına düşürülmelidir. Kapatma işleminden yaklaşık dokuz saat sonra, soğutma kulesinde artık buhar görülmez.

Santraller sökülecek.

Ülkenin nükleer enerjiden çekilmesinden sonra bile, yüksek riskli teknolojilerle uğraşmanın zorlukları devam ediyor. Alman hükümetini de devre dışı bırakılan yaklaşık 30 nükleer santrali sökmek gibi zorlu bir görev bekliyor.

Bir nükleer santralin sökülmesi süreci yaklaşık 15 yıl sürer. Öte yandan Alman yetkililer, uzun yıllar ölümcül olabilen radyoaktif atıkların depolanması konusunda henüz kesin bir çözüm bulmuş değil.

Fukuşima nükleer felaketinin etkisi

Almanya’da on yıllarca süren nükleer karşıtı protestoların ardından, 2011 Fukuşima nükleer felaketi, ülkedeki nükleer enerjiye karşı eylemleri hızlandırdı.

Eski Şansölye Angela Merkel döneminde, nükleer enerjiden kaynaklanan risklerin sadakatle kontrol edilemeyeceği gerekçesiyle nükleer enerjiden vazgeçilmesine karar verildi. Hükümet, nükleer santrallerin devre dışı bırakılması kararının ardından Rusya ile enerji anlaşmaları yaptı.

Söz konusu felaketin ardından nükleer enerjiden çıkış yasası gereğince 30 yıldır faaliyette olan 3 nükleer santral 2021 yılında kapatılmış ve faal durumdaki son 3 nükleer santralin de sonuna kadar kapatılacağı açıklandı. Ancak savaş sonrası Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı enerji krizi derinleşince hükümet kapatma kararını erteledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 17 Ekim 2022’de bakanlara, nükleer santrallerin kullanım ömrünün koalisyon ortakları arasında tartışmalara yol açmasının ardından, ülkenin kalan üç nükleer santralini Nisan ortasına kadar çalışır durumda tutmaları talimatını verdi.

Son üç nükleer santral dün gece devre dışı kalmasına rağmen, Alman hükümeti güç kaynağı güvenliğini garanti ediyor. altındaolduğunu belirtti.

Ülkedeki nükleer açığın yenilenebilir enerji ile doldurulması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu